Monday, December 24, 2012

រមួលក្រពើបណ្តាលមកពី​កង្វះជាតិប៉ូតាស្យូម​ (វីតាមីន K)

កត្តាដែល​បង្ក​អោយរមួល​សាច់​ដុំ​ឬ​ភាសាសាមញ្ញហៅ​ថា​រមួលក្រពើបណ្តាល​មក​ពី​ មូល​ហេតុផ្សេងៗជាច្រើន ហើយ​អាស្រ័យ​ទៅ​តាម​ស្ថានភាព​និង​បុគ្គល​ដែល​កើត​មាន​បញ្ហានេះ។ ឧទាហរណ៍​ក្នុង​ផ្នែក​កីឡា សំរាប់​កីឡាដែល​តម្រូវអោយ​កីឡាកររត់ច្រើន រមួល​ក្រពើ​នឹង​កើត​មានលើ​កីឡាករ​ដែល​មិន​បាន​ហ្វឹកហាត់​រត់​​បាន​គ្រប់​ គ្រាន់និង​ជា​ប្រចាំ។
ទោះ​ជា​យ៉ាង​ណាកង្វះប៉ូតាស្យូម ឬ វីតាមីន K គឺ​ជា​មូលហេតុ​ចំបងដែល​បណ្តាល​អោយ​កើតរមួលក្រពើ។ វីតាមីន K ជួយសំរួល​ដំណើរ​ការ​របស់​ក្រលៀននិង​អ័រម៉ូន​អាំងស៊ុយលីន។ កង្វះប៉ូតាស្យូមបណ្តាល​អោយ​អស់​កំលាំង​ល្ហិតល្ហៃ​ រមួល​សាច់ដុំ លើសឈាម​ និង​ខ្សោយ​បេះដូង។
អាហារ​ដែល​ជា​ប្រភពនៃ​ប៉ូតាស្យូម​មាន​ដូចជា ចេក (358មីលីក្រាម/100ក្រាម) ផ្លែប័រ (485មីលីក្រាម/100g) ការ៉ុត (320មីលីក្រាម/100ក្រាម) គ្រាប់កៅឡាក់ (600mg/100ក្រាម)៕