ផ្លែត្រប់វែងពុំគ្រាន់តែជាអាហារធម្មតាប៉ុណ្តោះទេ វាជាបន្លែសម្បូរជីវជាតិ និងមានឥទ្ធិពលបន្ថយបរិមាណកូឡេស្តេរ៉ូលក្នុងឈាម។ ផ្លែត្រប់វែងមាន ៣ប្រភេទខុសៗគ្នាគឺ មានពណ៌ស្វាយ បៃតង និងស ហើយផ្ទុកនូវវីតាមី A, B1, B2, C និងពពួក ប្រូតេអ៊ីន។ ការស្រាវជ្រាវវិទ្យាសាស្ត្រ ជាច្រើនបានចង្អុលបង្ហាញថា ត្រប់វែង ជាប្រភេទបន្លែមានបរិមាណវីតាមីន P ច្រើនលើសគេ។ ត្រប់វែង មួយគីឡូក្រាមមានវិតាមីន P ដល់ទៅ៧‚២០០មិល្លីក្រាម ដោយយោងទៅលើកាវាយតម្លៃថាខ្ពស់បំផុត នៃតារាងបែងចែកប្រភេទអាហារមានប្រយោជន៍សម្រាប់សុខភាពបច្ចុប្បន្ននេះ ។ វិតាមីន P ជាវីតាមីនដ៏សំខាន់ក្នុងការធ្វើឱ្យកើនភាពស្អិត រវាងពពួកកោសិកា បន្ថយបរិមាណកូឡេស្តេរ៉ូល និងរក្សាភាពទន់យាររបស់សរសៃឈាម។ ដូច្នេះ ចំពោះមនុស្សចាស់ទទួលទានត្រប់វែងអាចជួយបង្កបានជំងឺលើសឈាម និងក្រិនរឹងសរសៃឈាម។ ពួកអ្នកវិទ្យាស្រាស្ត្រអាមេរិក បានឲ្យដឹងថា ការទទួលទាន ត្រប់វែង ជាវិធានការជួយ បញ្ចុះកូឡេស្តេរ៉ូលក្នុងឈាម ហើយវាផ្ទុកនូវសារជាតិប្រឆាំង មហារីកយ៉ាងច្រើន។ វិទ្យាសាស្ត្របច្ចុប្បន្ន បានរកឃើញត្រប់វែងមាន ”solanine” មានសារជាតិអាចទប់ស្កាត់ ការរីកចម្រើនរបស់ដុំគីសក្នុងប្រព័ន្ធរំលាយអាហារអាចជួយកាត់បន្ថយ ជំងឺក្អកខាកចេញឈាម រារាំងចំណុចជរាលើស្បែក និងមានឥទ្ធិពលចំពោះអ្នកជំងឺgout។ តាមពួក អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រអូស្ត្រាលី ត្រប់មានលក្ខណៈពិសេស គឺជ្រាបប្រេងលឿនជាងបន្លែណាៗទាំងអស់ វាអាចជ្រាបស្រូបជាតិខ្លាញ់ ៨៣ក្រាម ក្នុង៧០វិនាទីខ្ពស់ជាង៤ដង ដំឡូងបារាំងចៀន៕ ដកស្រង់ពី www.vayofm.com