Saturday, January 5, 2013

វីតាមីនទ្រទ្រង់ដល់រាយកាយមនុស្ស

វីតាមីនអា  បើ ​រាង​កាយបាន​ទទួល​វិតាមីនអា​តិចពេក​ពិសេស​ពេល​អាកាសធាតុ​ត្រជាក់​ ដូចជា​ក្នុង​រដូវរងារ​ឬ​ ​រដូវភ្លៀង​នោះ​នឹង ធ្វើ​ឱ្យ​មេរោគ​ងាយ​ឆ្លង​ចូល​ទៅ​ក្នុង​ភ្នាស​ ​ច្រមុះ​ ​ធ្វើឱ្យក្អក​ ​និង​ ហៀរ​សំបោរ​ ​ផ្តាសាយ​។​អាហារ​ដែល​សំបូរ​វីតាមីនអា​មាន​ដូច​ជា ៖  ​ស្វាយ​ ​ការ៉ុត​ ​ក្រូច​ ​បន្លែបៃតង​ ​និង លឿង​៘​ ​វីតាមីនអា​ ​ត្រូវការ​សារធាតុ​ខ្លាញ់​ដើម្បី​ងាយ​ជ្រាប​ចូលទៅ​ក្នុង​រាងកាយ  ដូចនេះ​គូរបន្ថែម​ប្រេង​អូលីវ​ ​ប្រេងល្ង​ ​លើ​អាហារ​ផង​ ​ប៉ុន្តែ​ក៏ពុំគួរ​ទទួល​ទាន​វីតាមីន​អា​ច្រើន​ពេក​ដែរ​។​
វីតាមីនសេ​បើរាង ​កាយ​បាន​ទទួល​វីតាមីន​សេ​គ្រប់គ្រាន់​ ​នឹងធ្វើឱ្យ​ប្រព័ន្ធ​ការពាររាង​កាយ​កាន់​ ​តែរឹងមាំ​។ ​បន្លែនឹង​ផ្លែឈើ​ដែល​សំបូរ  វីតាមីន​សេមាន​ ផ្កាស្ពៃ​ប្រូខូលី​ផ្លែក្រូច​ ក្រូចថ្លុង​ ត្របែក​៘​
ស័ក្កសី ​ ជួយ​ឱ្យ​ប្រព័ន្ធ​ការពារ​រាងកាយ​រឹងមាំ​ ​និង​ជួយ​ក្នុងការ​ដុតបំផ្លាញ​ប្រូតេអ៊ីន​ ​និង​ កាបូន​អ៊ីដ្រាត​។​ ​ស័ង្កសី​ ​និង​វិតាមិន​សេជួយ​ឱ្យមុខរបួស​ ​ឆាប់ជា​សះ​ស្បើយ​ ​និង​ ​ការពារ​ជំងឹផ្តាសាយ​​។ហេតុនេះ​គួរទទួល​ទានសារ​ធាតុទាំង​២​នេះព្រមៗ​គ្នា​ ដូច​ជាញ៉ាំ​ត្រី​ ​និង​ ​ផ្លែ​ឈើ​ជាដើម​។​ស័ង្កសីមាន​ច្រើន នៅក្នុង​ត្រី​សណ្តែក​និង​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​។​
សេលេនីញ៉ូម ជួយ ​កម្ចាត់​ជាតិ​ពុល​ពីរាង​កាយ​ វាមាន​ក្នុងផលិត​ផលធញ្ញជាតិ​មិនទាន់​ស្រិត​ឬខាត់​ឱ្យស​ដូចជា​ ​សណ្តែក​ ​ផលិតផល​ពីទឹកដោះ​ ​សាច់​សត្វ ត្រី ​និង​ ច្រើន​បំផុត​ក្នុងដូង​។​
ដែក ជួយ ​បង្កើន​អុកស៊ីសែន​ក្នុងឈាម​។​បើទទួល​ទាន​ជាតិដែក​ ​ជាមួយ​វីតាមីនសេ​ នឹងធ្វើឱ្យ​រាងកាយ​បឺតស្រូប​សារធាតុ​ ​ដែក​បានកាន់​តែល្អ​។​ ​អាហារសម្បូរ​ជាតិដែក​មានដូចជា  បន្លែបៃតង​សាច់សត្វ​មិនជាប់​ខ្លាញ់​សណ្តែក​៘​
ម៉ាញេស្យូម បើខ្វះ​ម៉ាញេស្យូម​ ​និង​ ​បណ្តាល​ឱ្យកើត​ជំងឺប្រគ្រីវ​ ឬ​រមូល​ក្រពើ​សាច់ដុំ​​។វាសម្បូរ​នៅក្នុង​សណ្តែក​ សណ្តែកសៀង​ ​ត្រីផលិតផល​ធញ្ញជាតិ​មិនស្រិត​ ​និង​ ​បន្លែបៃតង​។
កាល់ស្យូមជួយឱ្យ​ឆ្អឹងង​សរសៃ​ប្រសាទ​ ​និង​ ​សរសៃឈាម​រឹងមាំ​។​ កាល់ស្យូម​សំបូរ​នៅក្នុងទឹកដោះ​ ល្អខ្មៅ​ ​ត្រីតូចធំ​ ​បន្លែបៃតង​ ។​
ប៉ូតាស្យូមជួយឱ្យ ​សាច់​ដុំរឹងមាំ​ ​រក្សាកម្រឹត​ទឹកក្នុង​រាងកាយ​ឱ្យមាន​លំនឹង​​។ប៉ូតាស្យូម​មានច្រើន​បំផុតនៅ​ ​ក្នុងចេក​ ក្រូច​ ​ធញ្ញជាតិ​មិនស្រិត​ ​បន្លែបៃតង​ ​ដំឡូង​បារាំង ​សណ្តែក​ផ្សេងៗ។​