Friday, May 17, 2013

តើ​គួរ​ហូប​អាហារ​ប្រភេទ​ណា​ផ្តល់​ប្រយោជន៍​ដល់​សុខភាព​ភ្នែក?

ភ្នែក​គឺជា​សរីរាង្គ​មួយ​ដ៏​សំខាន់​បំផុត សម្រាប់​ការ​សម្លឹង​មើល​នូវ​ទេសភាព​អ្វីៗ​គ្រប់​ទី​កន្លែង​និង​សម្រាប់​ប្រើ ​ប្រាស់​ក្នុង​ជីវិត​ដ៏​មាន​ន័យ ខណៈ​ពេល​វា​មាន​សុខភាព​ល្អ​ដោយ​សារ​ការ​ទទួល​ទាន​ចំណី​អាហារ​មាន​ជាតិ​ វីតាមីន​នោះ។ តើ​ជា​ធម្មតា​លោក​អ្នក​គួរ​ធ្វើ​ការ​ថែទាំ​យ៉ាង​ណា​ចំពោះ​សុខភាព​ភ្នែក​របស់ ​លោក​អ្នក​។


ការ​ហូប​ចុក​ជា​រឿង​សំខាន់​នៅ​ក្នុង​ការ​ជួប​ដល់​សុខភាព​ភ្នែក ដូច្នេះ​អាហារ​ទាំង​នេះ​ដែល​អាច​ដល់​ភ្នែក​អ្នក​បាន​មាន​ដូច​ជា​ប្រភេទ​ផ្លែ ​ឈើ បន្លែ​ជីរ គ្រឿង​ទេស និង​ត្រី​ជាដើម​ដែល​សុទ្ធ​តែ​បាន​ផ្តល់​នូវ ជាតិ​វីតាមីន​ច្រើន​យ៉ាង ផ្តល់​ជាតិ​ការ៉ូតេណូអ៊ីត ជាតិ​រ៉ែ និង​ជាតិ​អាស៊ីត​ខ្លាញ់​មួយ​ចំនួន​មាន​ប្រយោជន៍​សម្រាប់​ភ្នែក។
អាហារ​មាន​ជាតិ​សាច់​និង​ជាតិ​ស្ករ​ខ្ពស់​នោះ​មិន​មាន​ប្រយោជន៍​សម្រាប់​ សុខភាព​ភ្នែក​របស់​អ្នក​ឡើយ។ ប៉ុន្តែ​ផ្ទុយ​ទៅ​វិញ វា​បែរ​ជា​អាច​បង្ក​ឲ្យ​មាន​ការ​ប្រឈម​មុខ​ចំពោះ​ជំងឺ​ភ្នែក​មួយ​ចំនួន​ទៅ​ វិញ​ដូច​ជា​ជំងឺ​សរសៃ​ឈាម​ភ្នែក​ជា​ដើម។ ពេល​ណា​មាន​ជាតិ​ស្ករ​ខ្ពស់​នៅ​ក្នុង​សរសៃ​ឈាម​នោះ​វា​នឹង​បង្ក​ឲ្យ​មាន​ ជំងឺ​ទឹក​នោម​ផ្អែម​ដែល​ពាក់​ព័ន្ធ​នឹង​ជំងឺ​ភ្នែក​នានា​ទៀត​និង​អាច​វិវត្ត ​ទៅ​រក​ជំងឺ​ភ្នែក​ឡើង​បាយ។
ទាំង​នេះ​គឺជា​អាហារ​ដែល​មាន​សារៈ​សំខាន់​សម្រាប់​សុខភាព​ភ្នែក​ដូច​ជា​ បន្លែ​បៃតង​រួម​មាន​ដូច​ជា​បន្លែ​ប្រូកូលី សណ្តែក​បារាំង ខាត់​ណា​ពណ៌​បៃតង សណ្តែក​ខៀវ ស្ពៃ​ក្តោប​បៃតង។ ចំណែក​បន្លែ​ជា​អាហារ​ផ្សេង​ទៀត​មាន​ការ៉ុត បន្លែ​ស៊ីលេរី ពោត​ខ្ចី សាឡាដ ដំឡូង​ជ្វា ប៉េងប៉ោះ បន្លែ​អាព្រីកូ​ក្រៀម ផ្លែ​បើរី​ពណ៌​ខៀវ ត្រសក់​ផ្អែម ក្រូច​ឆ្មារ ជីរ​ទឹក​អប់ ត្រី​សាល​ម៉ុន ត្រី​ធូណា ត្រី​សាឌីន​ជា​ដើម។
ផ្លែ​ឈើ​បន្លែ​និង​សាច់​ត្រី​ទាំង​ឡាយ​ដែល​បាន​រៀប​រាប់​ខាង​លើ​នេះ​គឺ​ សុទ្ធ​តែ​មាន​សារៈ​សំខាន់​សម្រាប់​សុខភាព​ភ្នែក​របស់​មនុស្ស​ហើយ​វា​មាន​ លក្ខណៈ​ងាយ​រក​ផង​ដែរ៕

(ប្រភព៖ខ្មែរប៉ុស្តិ៏)